Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden voor je dekbed. Het kan daarom soms onmogelijk lijken om de juiste keuze te maken. Een erg populair materiaal is dons. Er zitten veel verschillende redenen aan het feit dat een donzen dekbed zo populair is. Als je weet waarom je voor een donzen dekbed zal kiezen, wordt het makkelijker om de juiste keuze te maken. 

Licht materiaal

Eén van de grootste voordelen is het feit dat het een licht materiaal is. Wanneer je niet van een zwaar materiaal houdt in de nacht, is een donsdekbed een zeer goed idee. Het lichte materiaal is niet voor iedereen een voordeel. Sommige mensen houden er juist van om een wat zwaarder dekbed te hebben. 

Wanneer je een lichter materiaal gebruikt, is het fijner om het volledige dekbed om je heen te wikkelen. Er zitten voordelen en nadelen aan een wat lichter materiaal. Wanneer jezelf weet wat je fijner vindt, kun je kijken of een dons dekbed iets voor jou zal zijn. 

Warmte

Ondanks dat dons een heel licht materiaal is, houdt het wel veel warmte vast. Dons houdt de warmte vast die je in de nacht uit straalt. Op de manier hou je het de hele nacht lekker warm. Daarnaast kan dons de warmte ook snel weer vrij laten. Het is in de zomer daarom geen enkel probleem om onder dons te slapen. Dekbedden van wol, zijn vaak toch wat minder fijn in de zomer. 

Uiteraard kun je de warmte vaak ook een beetje aanpassen door een 2 of 4 seizoenen dekbed te hebben. Wanneer je het 4 seizoenen dekbed hebt, kun je deze vaak uit elkaar halen. Je hebt dan twee verschillende delen waaruit je zal kunnen kiezen. Dat kan erg fijn zijn als je er van houdt om zomers onder een minder dikke deken te slapen. 

Geen onderhoud

Een ander groot voordeel is dat je aan een donsdekbed vrijwel geen onderhoud hebt. Het enige wat je kan doen is het dekbed af en toe luchten en het dekbed wat opschudden. Dan zorg je ervoor dat het dekbed even blijft. Je hoeft het dekbed zelf niet te wassen. De kans is dan aanwezig dat het mis gaat. Daarvoor kun je beter naar een speciale wasserij gaan. 

Wanneer je een donzen dekbed haalt, hoef je dit de komende 10 jaar niet meer te doen. Het dekbed is onderhoudsvrij, maar zeer zeker wel een dekbed wat een geruime tijd mee gaat.